EK: Dokapitalizacija slovenskih banaka tek nakon neovisne revizije

Bez autora
Jun 12 2013

Plan slovenske vlade da do kraja ovog mjeseca dio loših kredita s državnih komercijalnih banaka prebaci na tzv. lošu banku te ih dokapitalizira i tako otpočne proces njihove sanacije, Europska komisija uvjetuje neovisnom vanjskom revizijom stanja u tim bankama. Provedba neovisnog pregleda kvalitete aktive slovenskih banaka uvjet je Europske komisije da se Sloveniji odobri prijenos loših kredita na lošu banku. Takva neovisna vanjska revizija može provesti relativno brzo, prije sezone godišnjih odmora. S prijenosom svojih potraživanja prema insolventnim poduzećima na lošu banku početkom tjedna počela je Nova Kreditna banka Maribor (NKBM), kojoj je odobrena dokapitalizacija od 400 milijuna eura, a uskoro bi na lošu banku prvi paket svojih loših potraživanja trebala prenijeti Nova Ljubljanska banka (NLB), za čiju dokapitalizaciju vlada namjerava upotrijebiti 500 milijuna eura.

EK: Dokapitalizacija slovenskih banaka tek nakon neovisne revizijePlan slovenske vlade da do kraja ovog mjeseca dio loših kredita s državnih komercijalnih banaka prebaci na tzv. lošu banku te ih dokapitalizira i tako otpočne proces njihove sanacije, Europska komisija uvjetuje neovisnom vanjskom revizijom stanja u tim bankama.

Provedba neovisnog pregleda kvalitete aktive slovenskih banaka uvjet je Europske komisije da se Sloveniji odobri prijenos loših kredita na lošu banku, potvrdio je u srijedu za Slovensku tiskovnu agenciju STA izvor u Bruxellesu, dodavši da se takva neovisna vanjska revizija može provesti relativno brzo, prije sezone godišnjih odmora.

S prijenosom svojih potraživanja prema insolventnim poduzećima na lošu banku početkom tjedna počela je Nova Kreditna banka Maribor (NKBM), kojoj je odobrena dokapitalizacija od 400 milijuna eura, a uskoro bi na lošu banku prvi paket svojih loših potraživanja trebala prenijeti Nova Ljubljanska banka (NLB), za čiju dokapitalizaciju vlada namjerava upotrijebiti 500 milijuna eura.

Za to je potrebno odobrenje Europske komisije, kako se dokapitalizacija državnih banaka ne bi tretirala kao državna pomoć zabranjena pravilima EU-a. Budući da Europska komisija sumnja u podatak kako će za dokapitalizaciju dviju najvećih banaka biti dovoljno 900 milijuna eura, traži neovisnu reviziju kvalitete njihova portfelja i stresne testove koji će pokazati kvalitetu kapitala u bankama, tvrde slovenski mediji.

Predsjednica slovenske vlade Alenka Bratušek u više je izjava zadnjih dana istakla da je spremna prihvatiti preporuku Europske komisije o vanjskoj reviziji bilanci državnih banaka ako to ne odgađa proces prijenosa njihovih loših kredita na lošu banku.

Slovenska vlada prema najavama namjerava ove godine vodeće banke koje su u državnom ili pretežito državnom vlasništvu dokapitalizirati sa oko 1,3 milijarde eura, od čega za dokapitalizaciju dviju najvećih, NLB i NKBMpo procjeni središnje treba 900 milijuna eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik